AM Wijhe en NK-dubbel in Toldijk mogen zonder publiek doorgaan

Door de nieuw afgekondigde maatregelen kwamen vele evenementen toch weer onder druk te staan. Organisatoren kunnen woensdag echter rustig ademhalen: De Autocross Masters-wedstrijd in Wijhe gaat door, ook de dubbele NK in Toldijk kan gewoon doorgaan.

Een week na de succesvol verlopen AM-wedstrijd in Terwolde hangen er weer donkere wolken boven het seizoen. Voor zover bekend bij DeCrozz.nl heeft het autocrossweekend in Terwolde geen coronabesmettingen opgeleverd, maar elders in het land ging het flink mis. Het Testen voor Toegang-systeem bleek niet waterdicht, evenals de gestelde eisen voor ventilatie in binnenruimten. Het aantal besmettingen liep daardoor in rap tempo op. Desondanks werden ook buitenevenementen in eerste instantie slachtoffer van de nieuwe maatregelen. Deze mogen enkel plaatsvinden met vaste zitplaatsen en daarbij een maximumaantal personen. Zo kan de Nederlandse ronde van het WK motorcross, dit weekend in Oss, doorgaan met een max van 5.000 toeschouwers. Ook voor de autocrossers kwam er zodoende weer een donkere wolk boven het seizoen te hangen.

Hoewel de kalenders de afgelopen maand met veel enthousiasme gedeeld werd, was het uitreiken van de definitieve vergunningen alsnog een spannende onderneming. Dinsdag werd duidelijk dat de DAC definitief mag doorgaan met de wedstrijd in Wijhe. Het tweede Autocross Masters-weekend kan daardoor gewoon plaatsvinden op 24 en 25 juli. Deze wedstrijd wordt opnieuw zonder publiek gehouden. Toegang tot het terrein is voor deelnemers alleen open op vrijdag 23 juli.

Deze site heeft vernomen dat de NK-organisatie SONAK direct na de aankondiging van nieuwe maatregelen haar rijders benaderd heeft en de data voor terugtrekking uit het NK Autocross verruimd heeft. In navolging van de NK-testdag deze zaterdag in Lopik met zo’n 100 deelnemers, is nu ook duidelijk dat de eerste dubbele wedstrijd van het NK in Toldijk mag doorgaan. “We hebben goed nieuws vanuit de gemeente Bronckhorst gekregen”, leest de verklaring van de SONAK. “Sinds 13 juli hebben we toestemming voor de eerste en tweede NK in Toldijk. De enige kanttekening is dat we deze twee NK-wedstrijd zonder publiek moeten rijden en dat is hartstikke jammer.”

De organisatie hoopt later dit seizoen wel publiek te kunnen verwelkomen. De huidige maatregelen gelden tot 13 augustus. Ook voor de NK in Gendringen, op 14 en 15 augustus, verwacht de organisatie op korte termijn groen licht te krijgen. Geruchten over een tegenvallend deelnemersveld lijken vooralsnog mee te vallen. Vorige week woensdag had de NK-organisatie 171 registraties ontvangen in de acht klassen. Bekijk hier de voorlopige registratielijst. Het is nog tot en met aankomende zondag 18 juli mogelijk om in te schrijven voor het NK Autocross.