Koppelingsplaatjes: Autocross Masters sluit seizoen ook in Landen af met zeiknat weer

Het zat de organisatie van de AutocossMasters niet mee om een vlekkeloos en droog seizoen te rijden. Ook het afsluitende weekend in Landen (België) viel grotendeels in het water. Waar men zeer enthousiast en in het zonnetje op zaterdag van start ging moest men op zondagochtend toch weer de stekker uit de wedstrijd trekken. Desalniettemin was DeCrozz.nl aanwezig.

Er werd zondagochtend nog getracht de baan met een aanpassing te herstellen, maar met pijn in het hart moest de organisatie besluiten om de wedstrijd toch te annuleren. Zo kwam er geen derde omloop en werden er geen bonuspunten voor het kampioenschap uitgedeeld. Alleen in klasse 10 werd op zondagochtend nog gereden en in die klasse telden de punten nog mee, maar ook in die klasse waren er al verschillende coureurs die de wagen op het droge hielden.

Edwin Tolkamp, hier in gevecht met Arjan Oord, pakte de extra punten ook in Landen en kwam onder blubber terug bij de bus. Hij kwam met een voorsprong in het kampioenschap naar België en die gaf hij dan ook niet meer weg. Hij is de nieuwe Autocross Masters-kampioen in klasse 10 en daarnaast was hij ook nog de beste dit seizoen in klasse 9.

De ruim 700 meter lange baan vroeg veel onderhoud, de bochten waren na een paar rondes al helemaal kapot gereden en dat leverde bij de auto’s veel extra schade op. Men had gehoopt de drie manches op zaterdag te rijden en zo te anticiperen op de regen die er in de volgende nacht zou vallen. Al snel werd duidelijk dat de eerste manche zoveel tijd in beslag nam dat het geen optie was om de drie manches te rijden. “Overmacht”, aldus de organisatie, die er alles aan deed om de wedstrijd op zondagochtend nog te vervolgen. Dat bleek echter geen optie, net zoals in Terwolde en Wijhe. Rob Tuijtelaars kwam in klasse 3 ook als leider naar de finale weekend, hij was sterk maar kon in de zaterdag finale de snelle Honda CRX van Tom van den Heuvel niet bijhouden en finishte bijna acht seconden later in de finale. Het kampioenschap was wel voor hem.
Jens van Mol reed een wisselvallig NK-seizoen, maar bij de Masters is hij de te kloppen man. De Belg pakte het kampioenschap en daar spraken we hem eerder dit seizoen al over. Hij nam geen risico om op zaterdagavond nog mee te doen aan de finale, daar won Peter Gaal voor Ruben Boeckx en Mitch Bruns. Niek Zweers pakt in klasse 4, de juniorenklasse, de Masters-titel in 2021. Hij was in bijna alle wedstrijden de snelste en ook in Landen zat er voor zijn concurrenten niks anders op dan volgen. In klasse 2 was het nog spannend voor het kampioenschap. Daar speelde Daniel Binnendijk met 220 geen rol in en ook geen enkele Toyota MR2-coureur, maar het was Erwin Homan die met zijn Seat op het podium mocht rijden. In de zaterdag finale waren het juist wel de Toyota-rijders die de dienst uitmaakten in het zand: Hoezen, Aerts en Damen mochten op het ‘ereschavot’ klimmen.Wat een mooie strijd in de finale: Jeroen van Zon in de Superbuggy van Mervin Klaassen en de eigenaar zelf met zijn klasse 9-buggy. Van Zon was een gelegenheidsrijder nadat hij meer dan 2 jaar niet meer achter het stuur had gezeten. Hij startte zoals verwacht snel, kreeg in de eerste bocht direct bezoek van Klaassen. Beide mannen gingen voor goud, maar Van Zon mist wedstrijdritme. Na afloop baalde hij dan ook gewoon dat hij slechts tweede werd nadat Klaassen hem na een ronde of vier aan de binnenkant inhaalt.

In klasse 7 was er ook nog helemaal niks beslist, het zou een mooie strijd moeten worden voor de mannen met de motorfiets van maximaal 1400cc. Maar door alle regenval kreeg Wesley Welgraven de krans om zijn nek tijdens het kampioenschapfeest. Vince Vervoort kwam aan de start met de oude HTB-sprinter van Lucas Konings aan de start, Vervoort eerder rijdend met een vierwiel aangedreven JvdC-buggy kwam naar Landen met zijn nieuwe wagen en was er al snel één mee. In de finale viel hij uit en zagen we bij Welgraven een DQ achter de naam, hij was mee gestart bij de herstart, maar was bij de eerste start niet aanwezig.

Michel Schoenmakers was in klasse 8 al Masters-kampioen in 2019 en twee jaar later pakte hij de titel gewoon weer. Daags na de wedstrijd in Landen werd duidelijk dat Schoenmakers afscheid neemt van de 1600 en zich volgend jaar gaat storten op de Sprint 2000. Daarmee krijgt het Masters-kampioenschap er in klasse 9 en eventueel klasse 10 een aardige impuls.