Koppelingsplaatjes: Eindelijk finales voor Autocross Masters in Toldijk

In Wijhe en Terwolde kwam het niet zover, maar in Toldijk werden afgelopen weekend voor het eerst finales gehouden. Het onstuimige weer was er nog steeds, maar uiteindelijk werden de finales op zondag onder goede omstandigheden verreden. Een beeldverslag met dank aan de foto’s van Bregje Hermkens.

Het slechte weer heeft in combinatie met het intensieve wedstrijdprogramma wel gezorgd voor een aanslag op de baan in Toldijk. Op zondagnacht regende het ontzettend hard waardoor de baan weer grotendeels onder water stond. Puik werk van de crew die de baan onderhield zorgde ervoor dat er gewoon gereden kon worden, maar de omstandigheden speelden sommige coureurs wel degelijk parten.

Seppe Aerts was in Klasse 2 de pechvogel. Hij ging in de finale op zondag aan de leiding, maar de toerwagencoureur viel met bakproblemen stil. De overwinning viel daardoor ten deel aan Kevin van Beek. Ook zijn naaste concurrenten in het kampioenschap lieten geen steken vallen. Aerts moet derhalve in de achtervolging tijdens de laatste twee wedstrijden van dit seizoen.

Belgisch succes was er bij de Juniorbuggy’s. Daar wist Jelle Bogemans af te rekenen met Dani van Vugt. Bogemans moet echter een flinke slag slaan om nog in aanmerking te komen voor het kampioenschap, al schoof hij op van de zevende naar de derde plaats. Tim Schuurman gaat aan de leiding voor Van Vugt en Bogemans.

Een week na zijn verregende NK-zege op dezelfde baan, boekte Maarten de Weerd meer succes tijdens de Autocross Masters in Toldijk. In Klasse 9 wist hij concurrent Michel Schoenmakers op slimme wijze in een foutje te dwingen en De Weerd gaf de overwinning niet meer uit handen. De Weerd was bovendien de winnaar van de Superfinale, die voor het eerst dit jaar verreden kon worden.

Marco Raben heeft de stijgende lijn dit seizoen weer te pakken. De routinier was in Toldijk de beste in de keverklasse. In het kampioenschap staat hij achter Ivo Galekop en Jens van Mol.

Adriaan Santing kwam enkele weken geleden in Wijhe nog op het podium, maar dat zat er dit weekend in Toldijk niet in. Santing haalde de finale niet in Klasse 1. In die klasse ging de overwinning wel naar Tony Gurdal, die enigszins verrassend won. Ronny Claeys gaat nog altijd ruim aan kop in deze klasse en kan de titelstrijd in Pieterzijl al in zijn voordeel beslissen.

Jari Kroon heeft dit seizoen weer een stap gezet en hield de druk flink op de ketel bij Michel Schoenmakers, maar de regerend kampioen bezweek niet onder de druk. Schoenmakers pakte in Toldijk zijn eerste Masters-finale van dit seizoen en heeft de touwtjes in Klasse 8 vooralsnog stevig in handen.

Een apart tafereel op zaterdag: Vlak voor de finale van Klasse 9 begon het keihard te regenen in Toldijk. Een aantal coureurs besloot zich daardoor terug te trekken. Helmer Venneker bleef wel op de grid staan en maakte dankbaar gebruik van de situatie. Een overwinning is immers een overwinning, hij boekte zaterdag zijn eerste succes van dit seizoen.

Heeft Wesley Welgraven eindelijk afgerekend met de pechduivel? Het was een vraag die hem in Wijhe gesteld werd, maar Welgraven wilde nog niet op de feiten vooruitlopen. Na een succesvol weekend in Toldijk heeft het er alle schijn van dat de Masters-kampioen van enkele jaren geleden zijn vorm terug heeft gevonden. In Klasse 7 moest hij verrassend de overwinning laten aan Mike Brussen, maar deed Welgraven goede zaken in de titelstrijd.

Het moet al raar lopen wil Niek Zweers dit jaar de AM-titel niet pakken in Klasse 4. De coureur zegevierde zondag opnieuw en scoorde het maximaal aantal punten. Dave van Vugt en Jarno Geurts proberen Zweers wel te pakken, maar voorlopig trekken ze aan het kortste eind.

Na drie weekenden actie in Autocross Masters en het Nederlands kampioenschap, staat er nu een rustweekend op het programma voor de meeste rijders. Lang wachten op de volgende AM-ronde is echter niet nodig, volgend weekend staat de wedstrijd in Pieterzijl al op het programma.

Meer foto’s zien? Op de Facebookpagina van Fotografie Bregje staat een uitgebreide selectie.