Koppelingsplaatjes: Pieterzijl wederom flinke opgave voor mens en machine

Voor de vierde Autocross Masters-ronde trokken rijders en teams dit weekend in grote getale naar het noordelijke Pieterzijl, waar op vrijdag en zaterdag gereden werd. Veel scheelde het niet of de wedstrij was afgelast, maar uiteindelijk kreeg iedereen loon na werken met schitterende finales op zaterdagmiddag. Desondanks werd duidelijk dat de coureurs en het materiaal flink op de proef gesteld werden gedurende het weekend. Een reportage van de tweedaagse in Groningen.

Het scheelde niet veel of de wedstrijd in Pieterzijl was afgeblazen. Een enorme hoeveelheid regen in aanloop naar de wedstrijd zorgde ervoor dat de omstandigheden niet bepaald ideaal waren aan het begin van de dag. Coureurs moesten daarom even door de zure appel bijten in de eerste manche, waarna de manschappen van organisator Sietse Solle aan de bak mochten om de baan te prepareren. Daar ging veel tijd en energie in zitten, waarna het gedurende het weekend steeds beter werd.

Tjeerd van Helden had de smaak een groot deel van het weekend goed te pakken. De Ford behoorde tot de snellere in Klasse 3, maar het eindigde op zondag met veel schade in de halve finale. Van Helden kwam in een verkeerd spoor op de baan en verdween met veel schade van het toneel.

De auto was naar eigen zeggen niet helemaal okselfris in de finales, maar Michel Schoenmakers gaf op Pieterzijl een uitstekende indruk. De man uit Baarle-Nassau schreef de finale in Klasse 8 op zijn naam en eindigde in Klasse 9 op de tweede plaats.

In Klasse 2 ging de Toyota MR2 AW11 kapot, maar in Klasse 1 stond er geen maat op Sander de Haan. Na een last-minute accuwissel op de voorstart was hij de snelste in de finale.

Wilco Hoezen had het hele weekend een strak tempo te pakken en zette dat op zaterdag om in een knappe finaleoverwinning. Hij bleef mede-MR2-coureur Kevin Damen voor terwijl Hans Kemker op de derde plaats eindigde.

In Klasse 5 ging de overwinning in de grote finale op zaterdag naar Jens Van Mol. De Vlaming toonde zich het hele weekend bijzonder sterk en sloeg een gat van ruim zes seconden naar Niels Smal. Mitch Bruns claimde de derde plaats voor Ivo Galekop en Mathieu Schelstraete.

De overwinning in Klasse 3 ging naar Seppe Aerts. De recente NK-winnaar had in de wedstrijd even tegenstand van Giel Buijs, maar die kon de aanval uiteindelijk niet afronden.

Met de ‘eyes on the prize’ ging Jelle Bogemans van start in de finale van Klasse 6. De jonge Vlaming vocht eigenlijk het hele weekend met Dani van Vugt, maar moest in de finale afrekenen met de sterke Jochem Wisselink.

Rook uit het motorcompartiment is nooit een goed teken, ook niet voor Aron van Es. De jonge coureur stond bovendien op een ongunstige plek geparkeerd, maar kon zichzelf in veiligheid brengen voordat de andere coureurs hun ronde afmaakten.

Blauwe ogen en kapotte brillen waren aan de orde van de dag in Pieterzijl. De opgedroogde klei zorgde ervoor dat coureurs ‘kleikogels’ op zich afgevuurd zagen. Dat leverde her en der wat schade op, bij Dylan Gerrits bleef het bij een kapotte bril.

Wilbert Janssen eindigde zijn weekend op ongelukkige wijze. Hij crashte in de halve finale van Klasse 7 en kon daardoor niet meer in actie komen.

Klasse 10 in Autocross Masters wordt steeds vaker gedomineerd door coureurs met een Sprint 2000-wagen. Zo ook in Pieterzijl, waar de lichtere wagens meer snelheid konden ontwikkelen op de lange en soms zware baan. Moos Kroon voerde de 2-liters aan, de top-vijf werd volledig bezet door coureurs uit deze klasse.

Marco Raben hoort nog altijd tot een van de snelste kevercoureurs van ons land, maar zaterdag ging het helemaal mis voor de routinier. In de halve finale crashte Raben flink en raakte zijn wagen zwaar beschadigd. Zelf bleef de coureur gelukkig ongedeerd.

De Superfinale werd in Pieterzijl verreden met een extra financieel voordeeltje. Coureurs die meer dan vijf ronden reden kregen een geldbedrag, rijders die meer dan negen ronden konden rijden kregen daar nog een bonus bovenop. Voor Mervin Klaassen was het bovenal een manier om zich nog eens te tonen met de steeds sterker wordende JvdC-bolide. Klaassen nam Klasse 1-coureur Sander de Haan in de slotfase te grazen.

De Autocross Masters-organisatie mag nu even op adem komen na een hectische fase in het seizoen. Het afsluitende weekend van het kampioenschap wordt in oktober gehouden in Landen. Wat Pieterzijl betreft zijn er plannen om volgend jaar weer rond het Hemelvaartsweekend te gaan zitten.