NK Juniorklasse: Uenk grijpt laatste kans op juniorentitel met beide handen aan

In de juniorklasse is er altijd zo’n merkwaardig moment waar de tijd voor bepaalde coureurs begint te dringen. Kunnen we nog een succesvolle aanval doen op de Nederlandse titel of gaan we zonder door naar het volgende niveau in de autocross? Voor slechts één iemand werd het dit jaar daadwerkelijk een succes: Mike Uenk, neefje van Divisie V kampioen Kevin. DeCrozz.nl kijkt in de voorlaatste aflevering van de seizoensterugblik op het kampioenschap bij de junioren.

De juniorklasse is in de eerste plaats bedoeld als een platform voor jonge coureurs die de fijne kneepjes van het autocrossvak mogen leren. In de leeftijd van 14 tot en met 18 jaar kunnen rijders belangrijke stappen zetten die hun in het vervolg kunnen helpen. Opgedane ervaring is nuttig, zo hebben we de afgelopen jaren in de ‘volwassen’ klassen gezien waar de jeugd echt aan een opmars bezig is. Ondanks die fraaie leerschool zit er voor sommigen toch best wel druk op. Want naarmate je ouder wordt, heb je meer ervaring, doe je vaker van voren mee en dat schept verwachtingen. Een Nederlandse titel is niet velen gegeven, dus waarom zou je er in je laatste jaar niet vol voor gaan?

Bijna niemand weet of Mike Uenk en Thijs van Bladel dit seizoen ook met die druk te maken hadden, maar wel is zeker dat ze beide aan hun laatste kans bezig waren. Van die twee had Uenk vanaf het begin zijn zaken goed op orde. Hij liet de Autocross Masters schieten, daar was de titel al binnen immers. Alles was gericht op het behalen van de nationale titel en hij kende een ware droomstart met twee overwinningen. Voor die ene moest hij een finale rijden, de andere kreeg hij na drie manches op zijn naam. Een uitstekende start. Daarmee was de basis voor het kampioenschap eigenlijk al gelegd, niemand van zijn tegenstanders was zo constant in Toldijk. Vanaf dat moment lag het initiatief bij Uenk, die in Gersloot zijn minste resultaat van het seizoen boekte. Een vijfde plaats op het zware zand was het maximale, zeker nadat hij na koelingsproblemen de twee manche heeft overgeslagen. Moest in de finale van de laatste rij komen en reed sterk naar voren. Dat Uenk is sterk op de klei, de resultaten uit Toldijk moeten hem op basis daarvan vertrouwen hebben gegeven voor Rosmalen, waar de laatste twee wedstrijden verreden werden.

In die beide wedstrijden was het zijn grootste tegenstander, Thijs van Bladel, die de druk wist op te bouwen. Op zaterdag won Van Bladel de eerste wedstrijd en nam hij wat aardige bonuspunten mee. Uenk kwam op de vierde plaats aan de finish en deed daarmee nog steeds goede zaken. Hij had zijn voorsprong kunnen behouden en na het binnenhalen van de vijf bonuspunten op de slotfase was er geen twijfel meer. Met een overwinning in de laatste finale bezegelde hij zijn kampioenschap. Van Bladel kwam uiteindelijk tot op vier punten en had met terugwerkende kracht heel graag een finale gereden in de tweede Toldijk-wedstrijd, waar regen roet in het eten gooide. Die vijfde plaats heeft hem het kampioenschap gekost. Van Bladel zal dus op een andere manier zijn Nederlandse titel moeten winnen. Eerder liet de jongeling aan DeCrozz.nl weten dat hij volgend seizoen in Divisie V gaat rijden. Ook Uenk zien we terug, maar dan met een sprinter. Zo stroomt de nieuwe generatie door naar een nieuw niveau.

Wie in het laatste weekend van het seizoen ook een ander niveau haalde, was Tom Littel. De Rang Pang-rijder speelde niet meer dan een bijrol in het kampioenschap en begon vanbuiten de top-tien aan het laatste weekend. Met twee ijzersterke wedstrijden stoomde hij in het slotweekend op naar de derde plaats in het kampioenschap, hetgeen als een aanmoediging gezien mag worden voor volgend seizoen. Dat geldt ook voor Danny Messink, die een sterk slotweekend kende. Hij klom daardoor op naar de vierde plaats in het kampioesnchap. Niels Massop was wat wisselvallig dit seizoen, juist op de zware zandbaan in Gersloot kwam hij er niet aan te pas.

Naast de twee titelkandidaten was Iris van den Barg de enige winnaar van een finale. In Gersloot was zij de sterkste door de juiste lijn te kiezen. Met terugwerkende kracht kan dit gezien worden als een ijzersterke prestatie in wat voor haar het laatste NK-jaar bij de junioren was. Wie volgend jaar als titelkandidaat van start gaat in een klasse als deze is zeer lastig te voorspellen, maar er staat een enkeling met potlood op geschreven na de afgelopen vijf wedstrijden.

CrozzTV: Nabeschouwing van het NK-seizoen in Rosmalen

https://youtu.be/iT92clh_sbA