NK Sprintklasse 1600: Schoenmakers maakt z’n klus af met tweede titel

Alsof er tijdens de coronaperiode niets veranderd was, tolde Michel Schoenmakers in Rosmalen zijn F&S-wagen weer over de omloop om het kampioenschap te vieren. Toch ging er meer vooraf aan die titelprolongatie dan de uitslag doet vermoeden. DeCrozz.nl kijkt in de laatste aflevering, die door drukte even op zich heeft laten wachten, terug op het kampioenschap in de Sprintklasse 1600.

In 2019 stond er geen maat op Michel Schoenmakers. De Brabander werd overtuigend Nederlands kampioen en de ambities voor het volgende jaar waren duidelijk. Prolongatie van de titel was het doel. Zoals we inmiddels weten kwam dat nieuwe seizoen er niet in 2020, de coronacrisis gooide roet in het eten. Maar de ambities van Schoenmakers en zijn team hielden stand, zo bleek al die tijd. In aanloop naar de start van het NK-seizoen werden de puntjes in de Autocross Masters-wedstrijden op de i gezet en bleek dat de concurrentie weer een kluif zou krijgen aan Schoenmakers.

Andersom was dat trouwens ook het geval. In de Sprint 1600 bleef het startveld ondanks de ‘gepropte’ NK-kalender aardig in stand, de top in deze klasse was bijna net zo breed als in andere jaren. Toch is het wel opvallend hoe bepaalde coureurs in de Masters-wedstrijden bijzonder sterk zijn en waarbij het er in de NK’s niet helemaal uitkomt. Danny Lauf had zijn zinnen gezet op de nationale titel en hij begon met de een ijzersterke score. In de finale was de Limburger de sterkste en daarmee zette hij een streep onder zijn ambities. Schoenmakers eindigde net aan op het podium, hij werd derde in de openingswedstrijd.

De volgende dag kregen de coureurs lastige omstandigheden. Op de drijfnatte baan van Toldijk kwamen weer andere coureurs – excuseert u ons voor de woordspeling – bovendrijven. Nog voordat de organisatie besloot om de wedstrijd te annuleren, reden de 1600-coureurs hun finale met een schitterende eerste NK-overwinning voor Maarten de Weerd voor Richard Huisman en Ricardo Otto. De twee protagonisten van de eerste dag, Schoenmakers en Lauf, vlogen er in de finale uit en hadden daarmee hun schrap te pakken. Vanaf dat moment was duidelijk dat beide heren zich geen misstap konden veroorloven in de jacht op de titel.


Huisman was juist de gevierde man na het eerste weekend. Met de A&P-bolide was hij in de eerste twee wedstrijden op zowel een droge als een natte baan de meest stabiele. En dat kon een belangrijk detail worden in de rest van het seizoen, ware het niet dat Huisman zijn schrapresultaat in Gersloot pakte. Daar scoorde hij slechts zeventien punten en zo werd het kampioenschap weer op gelijke hoogte gebracht, het was namelijk Schoenmakers die op de Friese potgrond zijn eerste NK-overwinning van het seizoen pakte.

Uiteraard kwam het allemaal aan op het laatste weekend waar Schoenmakers en De Weerd de grootste kandidaten waren, maar waar ook een Danny Lauf nog een rol zou kunnen spelen. Duidelijk was echter dat verschillende rijders hun draai niet konden vinden op de omloop in Rosmalen. Dat zorgde her en der voor incidenten en twijfelachtig rijgedrag. De man die het meest uit de problemen bleef was Schoenmakers, die op de voorlaatste dag van het kampioenschap de overwinning pakte en daarmee een ferme stap richting een tweede titel zette.

Schoenmakers zette de emoties van de week ervoor, zijn zusje had een zwaar ongeluk gehad, om in positieve energie en vooral in die eerste finale op het circuit van Rosmalen kwam dat eruit. Vanaf dat moment kon hij in een zetel op het kampioenschap af koersen. Lauf had op zaterdag een blessure aan zijn hand opgelopen en kwam op de laatste dag niet meer in actie, De Weerd kon het hele weekend geen grip vinden en reed als gevolg daarvan achter de feiten aan. De strijd om de titel werd daardoor niet meer heel spannend, al deed Schoenmakers nog wel zijn uiterste best om de tweede Rosmalen-finale ook op zijn naam te schrijven. Dat gebeurde niet want Huisman ging door waar hij in Toldijk gebleven was. Met twee ijzersterke finales in Rosmalen eindigde hij nog op de tweede plaats in het klassement, een mooie beloning én aanmoediging voor 2022.

Zeker is dat de Sprintklasse 1600 in 2022 een nieuwe kampioen krijgt. Michel Schoenmakers maakte recent bekend dat hij de overstap naar de Sprint 2000 gaat maken, in die klasse krijgt men er zeker een geduchte concurrent bij. Het maakt de Sprint 1600 nóg interessanter in 2022, als een aantal oude bekenden weer zullen aansluiten en er nieuw materiaal op de baan verschijnt.

Van de huidige coureurs zijn er ook een aantal die weten dat ze kans maken, Huisman en De Weerd zijn daarvan goede kanshebbers. Erik Pijnenburg is ook zo iemand die nog eens voor een serieuze prijs wil gaan om in de voetsporen van zijn vader te treden en daar naar verluidt inmiddels ook het materiaal bij heeft. Danny Lauf en Sven Prinsen zijn vaste waardes in deze klasse en van hen wordt ook nog altijd wel iets verwacht. Duidelijk is dat het afgelopen seizoen voldoende aanleiding biedt om deze klasse volgend jaar nauwlettend te volgen.