Pähler pakt Europese titel in Buggy 1600 klasse

Timo Pähler is zondag in Mollerussa Europees kampioen geworden in Buggy 1600. De Nederlander begon als klassementsleider aan de laatste wedstrijd van het seizoen en wist zijn voorsprong met succes te verdedigen.

Pähler nam twee weken geleden in Italië de leiding in het klassement over toen hij een sterk weekend afwerkte en concurrent Kevin Peters juist een teleurstellend weekend kende. Met een voorsprong van zes punten begon hij aan het laatste weekend en die verdedigde hij met verve door in de finale op Spaanse bodem op de tweede plaats te eindigen.

Peters was de voornaamste tegenstander op de laatste dag. De Luxemburger greep naast de titel, nadat hij in aanraking kwam met de muur. Hij eindigde in de finale als negende met zes ronden achterstand. Jakub Novotny uit Tsjechië maakte voor de laatste dag nog een theoretische kans, maar was dan afhankelijk van pech bij zowel Peters als Pähler. De Tsjechische coureur werd derde in de seizoensfinale. Andere Nederlanders in de finale waren Ingo van Lipzig, die een uitstekende vierde plaats behaalde. Samantha Breederland wist de finale te halen en werd als zevende afgevlagd.

Bij de Superbuggy’s was het voor de laatste dag ongemeen spannend. Florent Tafani had een voorsprong van slechts drie punten op Ervins Grenics terwijl Jakub Kubicek op elf punten volgde. Ook die titelstrijd was de finale beslissend. Na het hele weekend strijd met de twee grootste kanshebbers, was het de Fransman Tafani die er met de winst en de Europese titel vandoor ging en daarmee de opvolger is geworden van Bernd Stubbe. Grenics werd slechts zevende in de finale,

Bij de Juniorbuggy’s is Ondrej Medlik Europees kampioen geworden. Hij kwam met een voorsprong van 25 punten naar de laatste ronde en wist die marge succesvol te verdedigen. Medlik stelde de titel zondag veilig door de finale als tweede te eindigen. Enige Nederlandse deelnemer, Tijs Kovac moest het in de finale doen met een zwarte vlag.

De Cross Car Academy was ook aanwezig in Mollerussa. Nathan Ottink eindigde in de finale op een knappe tweede plaats. Het was zijn beste resultaat van het seizoen.

In Maggiora werd het Touring AX-kampioenschap al achter de jurytafel beslist. Andri Oun diende een protest in tegen zijn tegenstanders en werd in het gelijk gesteld. Hij eiste daardoor de overwinning en het kampioenschap op in de Italiaanse wedstrijd.